Daadkrachtig incassotraject
Transparante dienstverlening
Snelle afhandeling
Professionele benadering van debiteuren
Geen extra kosten voor u: no cure, no pay
Lees ook:
Wat is debiteurenbeheer?
Kan ik de incassokosten verhalen op mijn debiteur?
Hoe geef ik mijn vordering uit handen?
Gerechtelijke incasso is een juridische procedure waarbij een schuldeiser de rechter inschakelt om een openstaande schuld te innen wanneer een debiteur een vordering niet betaalt. In deze blog bespreken we de verschillen tussen procedures bij de kantonrechter en de rechtbank, en de stappen die volgen nadat een vonnis is uitgesproken.
De kantonrechter behandelt vorderingen tot 25.000 euro en zaken die betrekking hebben op arbeidsrecht, huurzaken en consumentenzaken. Het proces bij de kantonrechter is doorgaans eenvoudiger en minder formeel dan bij de rechtbank. Bij de kantonrechter is het mogelijk om zonder advocaat te procederen, wat de drempel voor particulieren en kleine ondernemers verlaagt.
Voor vorderingen boven de 25.000 euro moet men zich wenden tot de civiele kamer van de rechtbank. In deze zaken is de bijstand van een advocaat verplicht. De procedures zijn formeler en vaak complexer dan bij de kantonrechter. De rechtbank behandelt niet alleen financiële geschillen, maar bijvoorbeeld ook zaken van commerciële en bedrijfsgerelateerde aard.
Een gerechtelijke incassoprocedure start met het opstellen en uitbrengen van een dagvaarding. Door middel van de dagvaarding wordt de debiteur opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. In de dagvaarding wordt de aard van de vordering omschreven, inclusief het verschuldigde bedrag en de onderliggende reden voor de vordering.
Na ontvangst van de dagvaarding heeft de debiteur de mogelijkheid om verweer te voeren. Dit betekent dat de debiteur schriftelijk kan reageren op de vordering en zijn of haar kant van het verhaal kan uitleggen. In geval van een procedure bij de rechtbank dient het verweer van de debiteur door een advocaat te worden ingediend.
De debiteur dient uiterlijk op de in de dagvaarding opgenomen datum op de vordering te reageren. Doet hij dit niet, dan zal de rechter een verstekvonnis wijzen.
Gedurende de gerechtelijke incassoprocedure is het mogelijk dat een zitting wordt gepland. Tijdens de zitting kunnen beide partijen hun standpunten naar voren brengen.
De gerechtelijke incassoprocedure eindigt door een vonnis van de rechter. Een vonnis is een officiële uitspraak waarin staat of de vordering wordt toegewezen of afgewezen. Als de rechter de vordering toewijst, wordt de debiteur veroordeeld tot betaling van het verschuldigde bedrag plus eventuele bijkomende kosten, zoals rente en proceskosten.
Als de rechter de vordering toewijst, is de debiteur verplicht om het verschuldigde bedrag te betalen. Wanneer de debiteur hier niet aan voldoet, kan de schuldeiser een deurwaarder inschakelen om het vonnis ten uitvoer te leggen. Dit kan betekenen dat er beslag wordt gelegd op bankrekeningen, (on)roerende zaken of loon. Het doel van de tenuitvoerlegging is om de vordering van de schuldeiser te innen. De kosten van de tenuitvoerlegging van het vonnis kunnen op de debiteur worden verhaald.
Gerechtelijke incasso is een krachtig middel voor schuldeisers om openstaande schulden te innen wanneer andere pogingen hebben gefaald. Het proces varieert afhankelijk van de hoogte van de vordering en kan zowel eenvoudig als complex zijn. Door de juiste stappen te volgen en goed geïnformeerd te zijn over de procedures bij de kantonrechter en de rechtbank, kunnen schuldeisers hun kansen op succesvolle inning vergroten.
Het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten is een onderdeel van Te Biesebeek Advocaten te Zwolle. Dit heeft als voordeel dat indien het buitengerechtelijk incassotraject niet slaagt, onze advocaten snel kunnen schakelen en gerechtelijke maatregelen kunnen treffen.
Wilt u een gerechtelijke incassoprocedure starten? Neem dan contact op met het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring in gerechtelijke incasso. De mogelijkheden, kosten en haalbaarheid van een gerechtelijke procedure worden altijd vooraf met u besproken. U krijgt een maatwerk advies, waarin niet alleen wordt gekeken naar de haalbaarheid van uw zaak, maar ook naar de verhaalsmogelijkheden aan de zijde van de debiteur. Door middel van dit advies kunt u een weloverwogen beslissing nemen.
Wij hebben al veel bedrijven en particulieren in Zwolle, Kampen, Dronten, Meppel, Ommen, Lelystad, Genemuiden, Harderwijk, Emmeloord, Hardenberg, Raalte, Deventer, Hasselt en omgeving succesvol kunnen helpen.