Daadkrachtig incassotraject
Transparante dienstverlening
Snelle afhandeling
Professionele benadering van debiteuren
Geen extra kosten voor u: no cure, no pay
Lees ook:
Wat is debiteurenbeheer?
Wat is gerechtelijke incasso?
Kan ik de incassokosten verhalen op mijn debiteur?
Hoe geef ik mijn vordering uit handen?
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling aan de schuldenaar waarin hem een redelijke termijn wordt gegeven om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Het doel van deze mededeling is tweeledig: enerzijds krijgt de schuldenaar een laatste kans om vrijwillig te betalen, anderzijds dient het als een formele voorwaarde waarmee de schuldeiser later kan aantonen dat de schuldenaar in verzuim is, mocht de zaak voor de rechter komen.
Wij krijgen regelmatig de vraag of een ingebrekestelling verplicht is voordat een buitengerechtelijk incassotraject kan worden gestart. Op deze pagina leest u hier meer over.
Volgens het Burgerlijk Wetboek is een ingebrekestelling vaak vereist om het verzuim van de schuldenaar te laten intreden, tenzij uit de overeenkomst of de wet anders voortvloeit. Dit betekent dat in veel gevallen, voordat een schuldeiser overgaat tot buitengerechtelijke incassomaatregelen of gerechtelijke stappen, eerst een ingebrekestelling moet worden verzonden.
Er zijn uitzonderingen op deze regel. Zo is een ingebrekestelling niet nodig indien:
Bij incassomaatregelen is het vooral van belang of er een specifieke betaaldatum is overeengekomen. Is dit het geval (bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden) dan is er sprake van een fatale termijn waardoor er bij niet tijdige betaling automatisch verzuim optreedt. Is er geen betalingstermijn overeengekomen (eenzijdig opgelegde betalingstermijn) dan is er niet vanzelf sprake van verzuim.
Verzuim is een formele voorwaarde voor allerlei rechten en plichten, zoals het opschortingsrecht of aanspraak op wettelijke (handels)rente. Indien verzuim ontbreekt kan dat in een latere gerechtelijke procedure problemen opleveren.
Of een ingebrekestelling vereist is, hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval. Om aanspraak te kunnen maken op buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke (handels)rente dient er sprake te zijn van verzuim. Dit verzuim treedt -onder andere- op na het verstrijken van een fatale termijn of na het versturen van een ingebrekestelling. In sommige gevallen dient daarom eerst een ingebrekestelling te worden gestuurd voordat buitengerechtelijke maatregelen worden getroffen.
Twijfelt u of een fatale termijn is overeengekomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat controleren of verzuim is ingetreden! Wanneer er geen sprake is van verzuim en u bijvoorbeeld wel een beroep doet op een opschortingsrecht, kan dit in een later stadium zorgen voor schadeplichtigheid, schuldeisersverzuim, geen aanspraak op rente en kosten etc.
Er bestaat overigens geen verplichting om een bepaald aantal herinneringen of aanmaningen aan uw debiteur toe te sturen alvorens u een incassotraject kunt starten. U zou dit traject direct al kunnen inzetten. Wij adviseren om in ieder geval één herinnering of aanmaning aan uw debiteur te doen toekomen, alvorens u het buitengerechtelijk incassotraject uit handen geeft. Dit komt de relatie met uw debiteur ten goede.
Hoewel er situaties zijn waarin een ingebrekestelling niet vereist is, is het in de meeste gevallen raadzaam om eerst telefonisch contact met ons op te nemen voordat u verdere maatregelen treft.
Het versturen van herinneringen of aanmaningen vormt onderdeel van uw debiteurenbeheer. U maakt hierbij zelf de keuzes die passend zijn bij uw onderneming. Mocht u vragen hebben over het versturen van herinneringen, het intreden van verzuim of het versturen van een veertiendagenbrief, neem dan vrijblijvend contact op met het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten.
Wij hebben al veel bedrijven en particulieren in Zwolle, Kampen, Dronten, Meppel, Ommen, Lelystad, Genemuiden,
Harderwijk, Emmeloord, Hardenberg, Raalte, Deventer, Hasselt en omgeving succesvol kunnen helpen.