Kan ik de kosten van een gerechtelijke procedure op mijn debiteur verhalen?

Tijdens een gerechtelijke procedure zal de rechtbank om een proceskostenveroordeling worden verzocht. Indien uw vordering wordt toegewezen, zal de rechtbank de proceskostenveroordeling eveneens toewijzen. Dit is slechts in uitzonderingssituaties anders. Door middel van de proceskostenveroordeling kunt u de kosten geheel, dan wel gedeeltelijk, op uw debiteur verhalen.

De kosten van een gerechtelijke procedure bestaan over het algemeen uit griffierechten, deurwaarderskosten en honorarium. De griffierechten en deurwaarderskosten betreffen vaste bedragen welke volledig in de proceskostenveroordeling zullen worden opgenomen. De proceskostenvergoeding ten aanzien van het honorarium is afhankelijk van de hoogte van uw vordering en het aantal verrichte proceshandelingen. Het is mogelijk dat de toegekende proceskostenvergoeding niet gelijk is aan het daadwerkelijke honorarium, waardoor u een gedeelte van de kosten niet op de debiteur kunt verhalen. Bij het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten informeren wij u voorafgaande aan de gerechtelijke procedure omtrent de kosten en de hoogte van de te verwachten proceskostenveroordeling, zo weet u voorafgaand aan de gerechtelijke procedure precies waar u aan toe bent.

De deurwaarderskosten verbonden aan de executie van het vonnis, kunt u eveneens op de debiteur verhalen. U heeft hier geen aparte executoriale titel voor nodig.   

Heeft u vragen over de kosten van een gerechtelijke procedure, neem dan vrijblijvend contact op met het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten.

Wij hebben al veel bedrijven en particulieren in ZwolleKampenDrontenMeppelOmmenLelystadGenemuiden,
HarderwijkEmmeloordHardenbergRaalteDeventerHasselt en omgeving succesvol kunnen helpen.